2012. augusztus 17., péntek

Molnár fogak - Bucsecs

Akár a fogyókúrás aki mindig a következő hétfőtől kezdi a koplalást, mi is már két éve mindig a következő hétvégére tervezzük a Molnár (Moraru) fogak átmászását. Azon könnyen mászható de igencsak látványos gerincélek közé tartozik amelyek gyakorlatilag kötelező programként kellene szerepeljenek minden hegyjáró ember programjában. Nálam is a látványos gerincélek sorozat részeként került sor rá végre július végén.
M. Lacival tervezett túránkra az utolsó pillanatban csatlakozott G. Laci is .. aki végül az utolsó utáni pillanatban ott is hagyott az első kötélhossz előtt, medve és zergék után kutatva a hegyoldalba. Blogját végigkísérve senki nem csodálkozhat e hirtelen döntésén. Mi sem tettük .. 

A Molnár fogak látványa északról
No de visszatérve az elejére, a Molnár fogak leggyorsabb megközelítése a Bujorului (magyarul - havasszépe vagy talán a rhododendron kifejezés ismertebb) szakadékvölgyön át lehetséges. Itt pár sziklaküszöb - mifelénk "szöktető" :) - végezteti el a mászáshoz szükséges bemelegítést, amit tempósan hagyunk hátunk mögött, vagyis inkább lábunk alatt. Ez valahogy mindig úgy van hogy ha az egyikünk gyorsan mászik a csapat többi tagja is nyomul utána .. már hogyan is maradhatnánk le? M. Laci haladt is felfele ütemesen, és nemcsak a lábszárainkhoz verődő csalán csípéseinek tudható be a dolog. 
Hamarosan ott is vagyunk az első fog alatt .. beülünk egy szélvédett szikla alá reggelizni. Itt veszi észre G. Laci azt a medvét (mert neki erre már kialakult a szeme is) ami miatt hirtelen elmegy az étvágya, és rövid köszönéssel elindul utána a meredek párkányokon. Erről ennyit ... 

A Molnár fogak alatti párkányok .. lent a Szarvasok völgye
E hirtelen létszámcsökkenés után mi is elindulunk .. beöltözünk "alpinistának", és már hallom is valahonnan fentről M. Lacit hogy stand kiépítve és indulhatok .. Innen kezdve váltogatja egymást a tűéles gerincek és kitett szakaszok mászása illetve a fogakról való kötélereszkedés. Mindezt igencsak látványosnak és "légiesnek" kell elképzelni .. olyan mélységekkel mindkét oldalon hogy a kitettséghez szokott hegyi ember egyensúlyérzéke is igazi próbatételre van ítélve.  A fogak teljes átmászása kb 1,5-2 órás szórakozás, de a látvány az ami igazán felpörget. Ilyen perspektívából csak kevés helyen lehet szemlélni a világot ... 



Csakhogy én is rajta legyek egy képen - köszi Laci
Visszatekintve .. M. Laci fotója
Innen felballagunk az Omu csúcsra .. közbe megpróbálunk becserkészni egy zergecsoportot, hátha lencsevégre kapjuk őket, ami tájfotókra berendezkedett fotósnak nem is egyszerű, széleslátó lencsével gyakorlatilag pár méterre kell megközelíteni őket. Csak ez sikerült :


Csúcsról lefele találkozunk G. Lacival .. a párkányokon ereszkedett be a Szarvasok völgyébe .. egésznapos vadcserkészés után. Részletek a Laci blogján ízelítő az ő fotóiból: 




Hazafele még megállunk rövid "agrófotóra" - hmm . .vajon most kitaláltam egy új kifejezést ??

5 megjegyzés:

Grimpix írta...

Te, ehhez mennyire kell mászni tudni? Akin már volt beülő életében az már mehet, vagy haladó ismeretek kellenek már? Vannak szegek is, vagy úgy kell kitalálni merre mászható?

Unknown írta...

Szia. Gyorsan reagálsz :)
Tehát: könnyen mászható .. gyakorlatilag alapfokú mászás. Ki is van szegezve.
De: kitett, nem elég a szeg biztosításra, friend-eket kell használni, ráadásul jó otthonosan mozogni a kötélbiztosítás dolgaiban is ..
Könnyen követhető útvonal, viszont érdemes olyannal menni aki már mászta, elsősorban az ereszkedő standok megtalálása miatt, nem olyan hely ahol nekiállsz keresgélni a standot :))
Egyébként nagyon ajánlom ..

Grimpix írta...

Így leírva inkább nem vagyok felkészült, voltam TSA (barlangi mászás) és hegyi táborban is, de az tudod mire elég, meg ki emlékszik már ezekre. Azóta csak a rappelt űzöm. Majd egyszer hátha, felvettem a képzeletbeli listára :)

Szatmári Zsolt írta...

Gyönyörű a táj mint mindig, jó kis élmény lehet annak aki már gyakorlott az ilyenfajta igazi hegyi túrázásban.
Mellesleg én sem csodálkozok azon, hogy Tekergő barátunk eltekergett a medve miatt...

Unknown írta...

Az a helyzet hogy tényleg inkább a pszihikai oldala az ami nehezebb. Mert főként ha olyan valakivel mászol aki ismeri a terepet, és biztonságosan csinálja a dolgot, akkor marad és élvezet .. és persze némi erőfeszítés ..

Megjegyzés küldése